Poznaj właściwości suszonych owoców!

Żurawina jest to bogata odżywczo roślina, która posiada niezwykle smaczne i bardzo zdrowe owoce. W smaku są one lekko kwaśne, natomiast po obróbce, po osuszeniu, żurawina charakteryzuje się już delikatnie słodkim smakiem, zwłaszcza jeśli doda się do niej odrobinę miodu. Żurawina jest obecnie składnikiem wielu różnych potraw. Dodawana jest zarówno do słodkich dań oraz wypieków jak i również do bardziej wykwintnych. Warto wiedzieć, jakie konkretnie właściwości skrywają czerwone owoce żurawiny. Otóż, żurawina:

  • cechuje się mocnymi właściwościami antyseptycznymi,
  • posiada witaminy z grupy: A, C, E jak i również B,
  • wspomaga pracę wątroby,
  • zapobiega zakrzepom, chroni mięsień sercowy,
  • delikatnie obniża poziom cukru we krwi,
  • zapobiega pojawianiu się próchnicy,
  • działa moczopędnie, wypłukuje bakterie z układu moczowego.

Zastosowanie żurawiny w kuchni

Żurawina jest rewelacyjnym owocem, który można poddawać w dzisiejszych czasach, wielu obróbkom termicznym, a pomimo tego, utrzymuje ona swój niepowtarzalny smak. Warto wiedzieć, iż żurawina może być wspaniałym oraz pysznym dodatkiem na przykład do porannej, zdrowej owsianki. Żurawina może być również z powodzeniem dodawana do mięsnych dań. Powszechnie, dodaje się ją między innymi do dań z kaczki, do schabu a nawet i również do drobiu. Żurawina może być także podstawowym składnikiem na przykład przetworów. Jest wspaniałą bazą do wykonania dżemów, powideł oraz sosów. Znana jest również ze swojego wybornego połączenia, z owczym serem typu oscypek. Warto wiedzieć, że można z niej przygotować również pyszne oraz zdrowe herbaty. Co jest również ważne, z żurawiny można zrobić po prostu sok albo nawet i kompot. Przepisów z udziałem tego wybornego owocu, jakim jest żurawina, jest naprawdę wiele.

Ważne informacje na temat żurawiny

Żurawina jest to owoc, który charakteryzuje się licznymi właściwości zdrowotnymi. Można ją zajadać prewencyjnie oraz profilaktycznie po to, aby nie dostać zapalenia pęcherza. Żurawina zawiera między innymi flawonoidy, antocyjany oraz proantocyjanidyny. Zwłaszcza te ostatnie substancje pomagają wypłukiwać szkodliwe bakterie z układu moczowego. Warto spożywać świeże owoce żurawiny, które są dostępne od października do stycznia, z kolei po wysuszeniu można je również spożywać i przez cały rok. Istotny jest również fakt, że żurawina doskonale znosi bardzo wysokie temperatury. Warto wiedzieć, że gotowanie jej nie niszczy zawartych w niej związków o działaniu bakteriobójczym. Ważne jest również to, że żurawina ochrania komórki mózgowe między innymi przed różnymi uszkodzeniami, które mogą zdarzyć się podczas wylewu. Generalnie, medycyna ludowa, ziołolecznictwo oraz fitoterapia zaleca stosowanie żurawiny między innymi w przypadku przeziębień, anginy i schorzeń na tle reumatycznym. Doskonale wpływa ona również na trawienie. Warto także wiedzieć, że w przypadku osłabienia na przykład pracy żołądka, jelit, wątroby i trzustki, także zajadać żurawinę i pić jej sok. O jej pozytywnym działaniu przekonała się już niejedna osoba.