Olej kokosowy: poznaj 10 faktów

Olej kokosowy ma wiele silnych właściwości leczniczych, a połączenie kwasów tłuszczowych zapewnia korzyści dla zdrowia człowieka. Niektóre z najważniejszych zalet tego oleju to utrata tłuszczu i poprawa funkcji mózgu.

To są najlepsze 10 korzyści zdrowotnych płynących z oleju kokosowego:

Kwas laurynowy w oleju kokosowym niszczy bakterie, wirusy i grzyby

Olej kokosowy zawiera kwas laurynowy – średniołańcuchowy kwas tłuszczowy, a ponad 50% zawartych w nim kwasów tłuszczowych jest korzystnych dla zdrowia. Również monogliceryd powstający podczas trawienia znany jako monolauryna skutecznie niszczy bakterie, wirusy i grzyby.

Badania wykazały, że olej kokosowy jest w stanie zabić różne patogenne wirusy, takie jak HIV lub opryszczka i wiele patogenów, a tym samym zwalczać infekcje.

Olej kokosowy reguluje poziom cholesterolu we krwi; zmniejsza ryzyko chorób serca

Tłuszcze nasycone obniżają poziom lipoprotein o małej gęstości (LDL), a tym samym zwiększają poziom cholesterolu o dużej gęstości lipoprotein (HDL). Zmniejszone czynniki ryzyka sercowo-naczyniowego zmniejszają ryzyko chorób serca.

Ma unikalną kombinację kwasów tłuszczowych i silnych właściwości leczniczych.

Prawie 90% kwasów tłuszczowych w oleju kokosowym jest nasyconych, a liczne osoby uważają, że jest szkodliwy. Jednak naukowo udowodniono, że jest nieszkodliwy. Zamiast tego zwiększa metabolizm i zapewnia energię organizmu.

Będąc wysoko w triglicerydach o średnim łańcuchu, które szybko się wchłaniają, jest skuteczny w różnych terapiach, w tym w leczeniu biegunki, chorób wątroby, problemów trawiennych, problemów z płucami i niestrawności tłuszczowej.

Zapewniają one również silne efekty terapeutyczne, które są niezwykle pomocne w przypadku niektórych zaburzeń mózgu.

Kwasy tłuszczowe pobudzają funkcjonowanie mózgu – choroba Alzheimera

Prawie 60-80% pacjentów z chorobą Alzheimera cierpi na demencję. Badania wykazały, że ketony są alternatywnym źródłem energii, które mogą być wykorzystywane przez dotknięte komórki w mózgu i krzywce, a także leczyć objawy tej choroby.

Kwasy tłuszczowe w oleju kokosowym są przekształcane w ketony, aby zmniejszyć liczbę napadów

Ketogenny jest białkiem o wysokiej zawartości tłuszczu, stosowanym w leczeniu padaczki u dzieci opornych na leki. Spożycie dużych ilości tłuszczu, ale małe węglowodany, podnosi stężenie ketonów we krwi i zmniejsza częstość napadów padaczkowych u dzieci z padaczką.

Olej kokosowy może pomóc w utracie tłuszczu w jamie brzusznej

Olej kokosowy skutecznie zmniejsza apetyt i przyspiesza proces spalania tłuszczu, szczególnie w okolicy brzucha. Dodanie tylko łyżeczki oleju kokosowego do diety zredukuje znaczne ilości tłuszczu w jamie brzusznej.

Olej kokosowy zwiększa wydatek energetyczny

Otyłość jest jednym z największych problemów zdrowotnych we współczesnym społeczeństwie. Olej kokosowy i trójglicerydy o średniej długości łańcucha (MCT) zwiększają wydatek energetyczny i wspomagają proces spalania tłuszczu, a tym samym pomagają w procesie utraty wagi.

Olej kokosowy zmniejsza głód

Olej kokosowy pomaga ci jeść mniej, a ketony wytwarzane przez wątrobę z kwasów tłuszczowych kontrolują hormony sytości. Badania wykazały, że te ketony wpływają na hormon cholecystokininy (CCK), który reguluje uczucie sytości, a zatem regularne stosowanie tego oleju prowadzi do dramatycznej utraty wagi.

Olej kokosowy może zapobiegać uszkodzeniu włosów, nawilża skórę i działa jak filtr przeciwsłoneczny

Olej kokosowy jest powszechnie stosowany w kosmetykach, zwłaszcza w produktach do pielęgnacji skóry i włosów. Wzmacnia zawartość lipidów w skórze i pielęgnuje ją. Olej kokosowy zwalcza również nieświeży oddech i można go stosować do płukania jamy ustnej w celu zabicia bakterii w jamie ustnej.

Może być również stosowany jako filtr przeciwsłoneczny, ponieważ blokuje około 20% promieni ultrafioletowych słońca i chroni włosy przed uszkodzeniem.

Ludzie, którzy spożywają dużo orzechów kokosowych, należą do najzdrowszych ludzi na planecie

Ta egzotyczna żywność jest powszechnie spożywana przez wielu ludzi. Jest nawet dominującym składnikiem diety wielu ludów, takich jak Tokelauanie, na Południowym Pacyfiku i Kitavans.

Osoby te są największymi konsumentami (60% tłuszczów nasyconych) z tłuszczów nasyconych na świecie i żaden z nich nie cierpi na chorobę serca.