Domowe sposoby na zgagę

Zgaga jest nieprzyjemnym uczuciem pieczenia lub palenia w przełyku, spowodowanym cofaniem się treści żołądkowej. Przyczyną zgagi może być choroba (refluks żołądkowo-przełykowy), nieodpowiednia dieta, obfita w pikantne, kwaśne lub tłuste pokarmy, stres, nadużywanie alkoholu i papierosów, a także ciąża. W przypadku zgagi pierwszą pomocą powinny być środki naturalne oraz domowe sposoby na zgagę.

Sposoby postępowania przy zgadze

Przy uporczywej zgadze, pierwsze co powinniśmy zrobić, to przeanalizować nasz tryb życia i ustalić przyczyny występowania tej nieprzyjemnej dolegliwości. Powinniśmy zadbać o naszą dietę. Wyeliminować lub ograniczyć do minimum używki, zrezygnować z kawy, mocnej herbaty oraz z napojów gazowanych. Odstawić wszystkie ostre, kwaśne i tłuste dania, na rzecz diety lekkostrawnej. Zamiast smażyć, posiłki powinniśmy przygotowywać na parze, gotować, piec lub dusić. Należy też ograniczyć słodycze, w tym czekoladę.

Posiłki powinniśmy spożywać w regularnych odstępach czasu i w niewielkich ilościach. Nie należy nadmiernie rozpychać żołądka, gdyż takie postępowanie, to pierwszy krok do zgagi. Nie powinno się kłaść zaraz po posiłku ani nie jeść później, niż na 3 godziny przed snem. Także gimnastyka po posiłku, a nawet obciskające ubrania, mogą być przyczyną zgagi.

Domowe sposoby usuwania zgagi

Zanim sięgniemy po leki usuwające zgagę, warto wypróbować domowe sposoby na pozbycie się zgagi. Sposoby te opierają się o łatwo dostępne produkty, są tanie i bezpieczne w stosowaniu.

Napary ziołowe na zgagę

Zioła to naturalne leki na zgagę, pomocne w leczeniu również innych dolegliwości układu pokarmowego. Zioła zawierają śluzy, które działają ochronnie na błonę śluzową żołądka. Zioła wykazują również działanie rozkurczowe, ściągające oraz przeciwbakteryjne. Z ziół tych przygotowuje się napary, które pije się 2 lub 3 razy dziennie, przed posiłkami, gdy chcemy, by działały rozkurczowo, lub po posiłkach, by działały żółciopędnie.

Zioła dobre na zgagę:

  • Kwiat lipy
  • Dziurawiec
  • Rumianek
  • Koper włoski
  • Mięta

Przyprawy pomocne w likwidowaniu zgagi

Niektóre rośliny przyprawowe stosowane w kuchni również wykazują właściwości pomocne w likwidowaniu zgagi oraz innych dolegliwości trawiennych. Pomocne tutaj będą cynamon, kardamon oraz imbir, zarówno świeży, jak i suszony.

Z imbiru możemy przygotować herbatkę imbirową, poprzez starcie kawałka świeżego imbiru, zalanie go wrzątkiem i zaparzanie przez 10 minut pod przykryciem. Napar z imbiru wypity na pół godziny przed posiłkiem nie tylko pomoże przy zgadze, ale również usunie nudności.
Z kolei, by przygotować napar z cynamonu, wystarczy łyżeczkę cynamonu zalać wrzątkiem i po 10 minutach zaparzania, odcedzić płyn i wypić.

Rośliny działające osłonowo

Pomocniczo w usuwaniu zgagi działają rośliny śluzowate, które działają osłonowo na śluzówkę żołądka i przełyku, zapobiegając podrażnieniom w trakcie cofania się treści żołądkowej. Ponadto działają przeciwzapalnie i regenerująco na podrażnioną śluzówkę przewodu pokarmowego.

Do roślin śluzowatych wspomagających leczenie zgagi, zaliczyć możemy:

  • Aloes
  • Siemię lniane
  • Prawoślaz lekarski

Z aloesu ścina się kilka liści, które po opłukaniu i oczyszczeniu z kolców, przecina się, wydrążając miąższ. Następnie miąższ ten miesza się z sokiem cytrynowym i rozcieńcza wodą. Tak przygotowany napój, w ilości pół szklanki pije się na pół godziny przed planowanym posiłkiem. Z nasion siemienia lnianego przygotowuje się kisiel, W tym celu dwie łyżeczki nasion siemienia zalewamy szklanką wody, pozostawiamy do czasu, aż przestygnie, po czym oddzielamy nasiona. Pozostały żel, o konsystencji kisielu, uzupełniamy wodą lub mlekiem i wypijamy przed posiłkiem.

Prawoślaz lekarski, również wykazuje działanie osłonowe. W celu przygotowania naparu bierzemy łyżkę startego korzenia, zalewamy letnią wodą i pozostawiamy na pół godziny. Po upływie tego czasu napar przecedzamy i pijemy w ilości 2-3 łyżek dziennie, przed posiłkami.

Pozostałe domowe sposoby na zgagę

Wśród innych znanych naturalnych sposobów na zgagę, wymienić należy:

  • Soki owocowo-warzywne
  • Sodę oczyszczoną
  • Mleko
  • Migdały

W likwidowaniu zgagi mogą pomóc domowe soki owocowo-warzywne. Należy jedynie zwrócić uwagę, by były one zasadowe, neutralizujące odczyn kwaśny treści żołądka. Najlepsze będą soki z buraka, marchewki lub ogórka. Znanym, domowym sposobem neutralizowania kwaśnego odczyny treści żołądkowej jest soda oczyszczona. Wystarczy łyżeczkę sody rozpuścić w szklance wody i natychmiast wypić. Ulga po tym napoju jest natychmiastowa. Mleko, podobnie jak soda, wykazuje działanie alkalizujące. W razie wystąpienia objawów zgagi wystarczy wypić szklankę, chudego mleka, by zniwelować przykre objawy.

Migdały, chrupane po posiłku i w niewielkich ilościach, także niwelują zgagę.

Zmiana trybu życia i nawyków żywieniowych, w połączeniu z naturalnymi sposobami, pozwalają pozbyć się zgagi. Gdy jednak dolegliwości się utrzymują lub nasilają, wówczas należy udać się do lekarza, który przepisze środki farmakologiczne.