Dieta Tygodniowa (dieta 7 dni)
Dieta Tygodniowa (dieta 7 dni) jest to dieta, która nie powoduje efektu jo-jo! Jak wiele innych składa się ona z pięciu posiłków dziennie, które w sumie dostarczają 1200 kalorii. Bardzo dobrze wpływa to na metabolizm, gdyż organizm cały czas zmuszany jest do pracy i właśnie dlatego brak efektu jo-jo Opiera się ona przede wszystkim na produktach, które stosowane są w programach biologicznej odnowy. Po likwidacji toksyn z organizmu, rozpoczyna usuwanie zbędnego tłuszczu.
Posiłki należy jeść co 2-3 godziny, aby pozbyć się napadów wilczego głodu. Dzięki niej chudniesz powoli ( 0,5-1 kg na tydzień) lecz stosując ją przez okres dłuższy niż tydzień osiągniesz wymarzony efekt w dodatku nie powrócisz do poprzedniej wagi.
Zaletami owej diety są zatem: urozmaicony jadłospis, pozytywne nawyki żywieniowe, trwałe efekty, przyśpieszenie metabolizmu oraz skuteczność bez głodowania. W jadłospisie powinny znaleźć się owoce, warzywa, uzupełnione nabiałem, jajkami oraz chudym mięsem. Bardzo dobrym sposobem na przyśpieszenie spalania tłuszczu jest połączenie witaminy C z białkiem. Pozwoli to jeszcze szybciej zrzucić dodatkowe kilogramy i cieszyć się życiem. Dieta idealnie nadaje się na okres świąteczny, a przy okazji redakcja serwisu składa życzenia świąteczne wszystkim odwiedzającym aby się powiodły wam wasze plany na nowy rok.
Przykładowe menu
Dzień I – główny składnik to ryż
- Śniadanie: 100 g gotowanego ryżu, garść truskawek, 150 g jogurtu owocowego
- Obiad: 15 dag gotowanej piersi z indyka, 100 g gotowanego ryżu, 20 dag ugotowanych brokułów, 1 średniej wielkości strąk papryki
- Kolacja: 100 g gotowanego ryżu, 4 łyżki odtłuszczonego serka waniliowego homogenizowanego, garść truskawek
Dzień II – główny składnik to mleko
- Śniadanie: 375 ml mleka 0,5% tłuszczu, które miksujemy z 1 bananem, do tego 4 łyżki stołowe płatków kukurydzianych, 15 dag serka waniliowego homogenizowanego odtłuszczonego
- II śniadanie: 375 ml mleka 0,5% tłuszczu, które miksujemy z 1 bananem
- Obiad: 375 ml mleka 0,5% tłuszczu, które miksujemy z 1 bananem, do tego 15 dag pieczonej piersi kurczaka, 4 liście sałaty z sosem z 2 łyżek stołowych jogurtu naturalnego 0%
- Kolacja: 375 ml mleka 0,5% tłuszczu, które miksujemy z 1 bananem, 2 kromki chleba z dżemem
Dzień III – główny składnik to brokuły
- Śniadanie: 10 dag ugotowanych brokułów, kilka plasterków pomidora z posiekaną cebulą, 1 jajo ugotowane na twardo, 250 ml wody mineralnej z dodatkiem 3 łyżek stołowych soku z cytryny
- Obiad: 4 łyżki stołowe ryżu, 20 dag gotowanych brokułów, 250 ml soku z kiszonej kapusty
- Kolacja: 250 ml wody mineralnej z dodatkiem 3 łyżek stołowych soku z cytryny, sałatka wykonana z: ½ puszki czerwonej fasoli konserwowej, 10 dag ugotowanych brokułów, 1 małej łyżeczki oliwy z oliwek, soli i pieprzu
Dzień IV – główny składnik to owoce morza
- Śniadanie: 250 ml naparu z 2 małych łyżeczek alg zalanych wrzątkiem (algi są dostępne w sklepach ze zdrową żywnością), sałatka wykonana z: kiwi, pomarańczy, ½ jabłka, 2 łyżek stołowych płatków kukurydzianych, 3 łyżek stołowych jogurtu naturalnego
- Obiad: 250 ml naparu z alg, 20 dag duszonego dorsza z dowolną ilością sałaty zielonej i odrobiną octu winnego
- Kolacja: 250 ml naparu z alg, 20 dag pieczonego w fasoli pstrąga ze szpinakiem
Dzień V – główny składnik to ziemniaki
- Śniadanie: 1 duży ugotowany ziemniak z 1 łyżką stołową szczypiorku, 250 ml soku z dowolnego rodzaju jarzyn
- Obiad: 250 ml soku pomidorowego, 2 średniej wielkości ugotowane ziemniaki, które zapiekamy z plastrem sera żółtego light i 1 łyżką stołową natki pietruszki
- Kolacja: 250 ml soku wyciśniętego z dowolnych jarzyn, 1 średniej wielkości ziemniak zapieczony z 1 łyżką stołową szczypiorku
Dzień VI – główny składnik to koktajl warzywny
- Śniadanie: 15 dag chudego białego twarogu, sok z: 6 marchewek, 3 łodyg selera naciowego i szpinaku
- II śniadanie: sok z: 6 marchewek, 3 łodyg selera naciowego i 1 pomidora
- Obiad: 10 dag pieczonej piersi indyczej, 5 łyżek stołowych ugotowanej marchewki, sok z: 6 marchewek, 3 łodyg selera naciowego i 1 pietruszki
- Kolacja: 2 kromki pieczywa z szynką, 2 liście zielonej sałaty, sok z: 6 marchewek, 3 łodyg selera naciowego i bazylii
Dzień VII – główny składnik to owoce cytrusowe
- Śniadanie: 250 ml wyciśniętego soku z pomarańczy, 15 dag jogurtu naturalnego 0%, dowolna ilość mandarynek
- Obiad: 250 ml świeżo wyciśniętego soku z grejpfrutów, 25 dag surówki z dowolnych owoców cytrusowych, 15 dag gotowanej piersi z kurczaka
- Kolacja: 250 ml świeżo wyciśniętego soku z grejpfrutów, 1 kromka pieczywa razowego z 1 plasterkiem szynki drobiowej i 1 liściem zielonej sałaty, dowolna ilość mandarynek