Dieta na mroźne dni
Dietę na mroźne dni przeważnie stosuje się przez 6 dni, jednak dozwolone jest także przedłużenie jej do 3 miesięcy. Można ją bez ograniczeń powtarzać. Polecana jest bardziej dla osób cieszących się dość dobrym zdrowiem, które chcą zgubić kilka kilogramów, a także posiadać dużą ilość energii. Jednak nie jest zbytnio wskazana dla kobiet w ciąży, dzieci, młodzieży, karmiących matek, oraz osób, które prowadzą aktywny tryb życia.
Dieta ta poprawia kondycję zarówno naszych włosów jak i paznokci. Jednak ma ona działanie zapobiegające co sprawia, że osoby, które nie mają problemów z włosami czy paznokciami również mogą ją stosować. 1200 kcal to dzienna dawka kalorii. Osoby, które stosują dietę na mroźne dni powinny zrezygnować z jedzenia i białego pieczywa, masła, zup i sosów na bazie śmietany, mąki, słodyczy oraz smażonych potraw. Jest ona bowiem bogata w takie składniki jak: mrożone owoce i warzywa, kasza, otręby, chleb razowy, chude mięso, ryby oraz kefiry i jogurty, które dobrze wpływają na naszą odporność.
W czasie stosowania diety dobrze byłoby, gdybyśmy pamiętali o uzupełnianiu jej w witaminę C, którą zawierają m.in. kiszona kapusta, cytrusy, czarna porzeczka, a także pietruszka. Dieta ta jest dietą, którą stosuje się w okresach większego zapotrzebowania organizmu na kalorie.
Przykładowe menu:
I dzień
- I śniadanie: 1 kromka chleba pełnoziarnistego, jajecznica z szynką i warzywami.
- II śniadanie: mały kefir naturalny, kiwi, mandarynka i banan.
- Obiad: indyk po meksykańsku.
- Podwieczorek: 7 suszonych moreli.
- Kolacja: 0,5 kromki chleba pełnoziarnistego, urobić razem: serek light, 0,5 małej cebuli, 0,5 papryki, 4 zielone oliwki.
II dzień
- I śniadanie: 3 wafle ryżowe, 0,5 kostki chudego twarogu, kilka rzodkiewek, 0,5 papryki, szklanka soku pomidorowego.
- II śniadanie: mały jogurt owocowy light, 0,5 czerwonego grejpfruta.
- Obiad: sałatka z pieczonym kurczakiem.
- Podwieczorek: sałatka owocowa: 2 plastry ananasa, 0,5 jabłka, mandarynka, banan.
- Kolacja: kalafior z pomidorem w sosie curry, ryba z pieca.
III dzień
- I śniadanie: kiwi, jogurt z płatkami migdałowymi.
- II śniadanie: tost z kiełkami i łososiem.
- Obiad: spaghetti z dodatkiem fasoli i kurczaka.
- Podwieczorek: banan.
- Kolacja: kanapka z dodatkiem pasty z wędzonej makreli.
IV dzień
- I śniadanie: jogurt śliwkowy z płatkami.
- II śniadanie: kanapka z polędwicą sopocką.
- Obiad: kanapka z polędwicą sopocką.
- Podwieczorek: 4 małe mandarynki.
- Kolacja: kanapka z serkiem feta z dodatkiem warzyw.
V dzień
- I śniadanie: muesli z mlekiem.
- II śniadanie: mały kefir naturalny, 2 kiwi, banan.
- Obiad: kurczak w sosie tzatziki, surówka paprykowa ze słonecznikiem.
- Podwieczorek: 2 małe gruszki.
- Kolacja: pieczona sola, surówka rodzynkowa z dodatkiem selera.
VI dzień
- I śniadanie: grzanki z dżemem niskosłodzonym.
- II śniadanie: jogurt owocowy light, kiwi.
- Obiad: krupnik z wołowiną.
- Podwieczorek: 2 małe jabłka.
- Kolacja: kanapka z polędwicą z indyka, 0,5 małej kalarepy, 0,5 papryki, kilka liści sałaty.