Dieta cukrzycowa
Dieta cukrzycowa jest stosowana głównie przez osoby chorujące na cukrzyce, niemniej jednak zaleca się ją także tym osobom, które znajdują się w tak zwanej grupie ryzyka. Przed rozpoczęciem diety cukrzycowej trzeba skonsultować się z lekarzem. Dieta cukrzycowa opiera się na paru ważnych regułach. Pierwszą z nich jest przestrzeganie harmonogramu posiłków, czyli ich rozkładu w ciągu dnia. Śniadanie należy jeść do dwóch godzin po obudzeniu się, zaś kolację do 2 godzin przed snem. Poza tym posiłki powinny być bogate w tłuszcze, węglowodany i białka, a ich wartość kaloryczna nie może być wyższa niż dzienne zapotrzebowanie osoby stosującej dietę. Polecanymi produktami są ryby, a także nabiał, chude mięso, oleje roślinne i orzechy. Należy natomiast wyeliminować ziemniaki, buraki i kukurydzę, cukier, alkohol oraz słodkie napoje. W przypadku diety cukrzycowej trzeba spożywać trzy posiłki główne i dwa mniejsze w ciągu dnia. Bardzo ważne jest to, aby jeść często, mniej więcej co 3 lub 4 godziny, lecz niewiele.
Produkty stosowane w diecie:
- nabiały – kefir, twaróg, jogurt,
- pieczywo – pełnoziarniste, razowe,
- kasze – gruboziarniste,
- ryż, makarony,
- warzywa – nasiona roślin strączkowych, fasola, soczewica, ogórki, pomidory, kalafior, papryka, rzodkiewka, sałata zielona, szparagi, kapusta pekińska, seler, brukselka,
- owoce – arbuzy, grejpfruty, śliwki, winogrona, banany, pomarańcze, truskawki, jabłka (owoce te spożywamy w ilościach 200-300 g na dobę),
- białka – mięso z kurczaka, chude gatunki mięsa (cielęcina, wołowina, indyk), ryby morskie (należy pamiętać o normie dobowej, tj. 300 g).
Przykładowe menu
I śniadanie – musli, kawa z mlekiem;
- II śniadanie – kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z masłem, sałatą, pomidorem i wędliną drobiową;
- Obiad – duszona pierś z kurczaka, kasza, sałatka z kapusty pekińskiej;
- Podwieczorek – kanapki z chudym twarogiem, szczypiorkiem i do tego dowolne warzywo, np. pomidor;
- Kolacja – kanapki z chudym twarogiem, szczypiorkiem i do tego dowolne warzywo, np. pomidor.