Dieta Atkinsa

Dieta Atkinsa jest to dieta nisko węglowodanowa opracowana przez lekarza z Nowego Jorku. Jej podstawą są tłuste mięsa czy śmietankowe sosy. Twierdził, że na naszą wagę ma wpływ nie ilość, a to czy produkty zostaną przyswojone przez ludzki organizm. Należy spożywać jak najwięcej tłuszczy, wyznawał bowiem zasadę: ,,jedz tłuszcz, a zgubisz tłuszcz” Należy unikać żywności, która zawiera w sobie cukry zarówno te proste jak i złożone. Uważał, że jeśli człowiek będzie dostarczał tłuszcze, które będą stanowić 60 % dawki kalorycznej przyczyni się do tracenia wagi. Jedząc w ten sposób można zgubić około 2 kilogramów tygodniowo, a co najważniejsze utrzymać tą wagę, nie zauważając efektu jojo. Składa się ona z czterech etapów, które trwają dwa tygodnie.

W pierwszej, wprowadzającej fazie konieczne jest ograniczenie węglowodanów do 20 gram dziennie. Można jeść wtedy każdy gatunek mięsa, ryb, drobiu, jaj, serów pleśniowych, konieczne jest unikanie pieczywa, owoców, produktów zbożowych, miodu, słodyczy.

W drugiej fazie zwiększamy dostarczanie organizmowi węglowodanów w granicy ok 30-50 g. Dozwolone są warzywa, owoce jagodowe.

Trzeci etap jest takim etapem, który powinien nam już towarzyszyć przez resztę życia. Opiera się na trzech posiłkach, jednak dozwolone są dwie przekąski między posiłkami.  Przed zastosowaniem tej diety zalecana jest konsultacja z lekarzem.

Przykładowy jadłospis pierwszej fazy:

  • Obiad: różnego rodzaju wędliny, bulion drobiowy, pieczony kurczak z surówką, woda mineralna bez gazu,
  • Kolacja: stek, surówka z sosem winegret, bita śmietana bez dodatku cukru,
  • Przekąski: wędliny, herbata i woda mineralna.