Dieta cukrzycowa, czyli co powinno znaleźć się na talerzu diabetyka

Dieta cukrzycowa to plan żywieniowy przeznaczony dla diabetyków i osób, u których zdiagnozowano stan przedcukrzycowy. Dzięki niemu możesz wesprzeć leczenie farmakologiczne i ochronić się przed gwałtownymi skokami glukozy we krwi po każdym posiłku. Podpowiadamy, co powinno znaleźć się w takim menu!

Indeks glikemiczny w diecie cukrzycowej

W trakcie przygotowywania posiłków na diecie cukrzycowej należy wziąć przede wszystkim pod uwagę indeks glikemiczny składników. Co to takiego? To parametr określający wzrost poziomu glukozy we krwi po spożyciu konkretnego produktu. Artykuły żywieniowe zostały podzielone na trzy grupy: o niskim, średnim i wysokim IG. Diabetycy powinni całkowicie zrezygnować z ostatniej z nich!

Poszczególne składniki odżywcze w diecie cukrzycowej

Przechodząc na dietę cukrzycową, należy zadbać o to, aby każdego dnia dostarczać swojemu ciału wszystkie składniki odżywcze, które są niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania. Jak to wygląda u diabetyków i o czym warto pamiętać, planując posiłki?

  • Węglowodany – pod żadnym pozorem nie należy z nich rezygnować! W diecie cukrzycowej warto jednak zmniejszyć ich podaż do około 45% wartości energetycznej wszystkich posiłków. Pamiętaj, aby wybierać wyłącznie węglowodany złożone z niskim lub średnim indeksem glikemicznym, które są jednocześnie źródłem błonnika.
  • Białko – u diabetyków powinno stanowić około 15-20% wartości energetycznej codziennego menu. Zaleca się spożywanie zarówno białka roślinnego, jak i zwierzęcego, najlepiej w równych proporcjach.
  • Tłuszcze – na diecie cukrzycowej pokrywają one nawet do 40% zapotrzebowania energetycznego. Najlepszym wyborem są tłuszcze roślinne – te zwierzęce mogą podwyższać cholesterol.

Nie zapomnij oczywiście o warzywach i niektórych owocach. Oczywiście, wybieraj te, które mają niski lub średni IG.

Dieta cukrzycowa nie musi być wyzwaniem

Dołączenie do grona diabetyków zmienia całe życie. Od tego momentu musisz jeszcze bardziej dbać o swoje zdrowie i uważać na to, co każdego dnia ląduje na Twoim talerzu. Jak się okazuje – dieta cukrzycowa wcale nie musi być wyzwaniem! Możesz powierzyć planowanie i przygotowywanie posiłków doświadczonym dietetykom oraz kucharzom, korzystając z usług cateringu dietetycznego. Menu dla diabetyka zamówisz tutaj, wybierając jeden z pięciu dostępnych wariantów kalorycznych: 1000, 1200, 1500, 1800 lub 2000 kcal.

Pudełkowa dieta cukrzycowa obejmuje pięć posiłków, czyli śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację. Plan żywieniowy sprawdzi się nie tylko u diabetyków, ale także u osób, u których zdiagnozowano stan przedcukrzycowy. Co znajdziesz w menu? Smaczne i odpowiednio zbilansowane dania przygotowywane z produktów z niskim i średnim indeksem glikemicznym. Dzięki temu unikniesz skoków cukru we krwi i wspomożesz leczenie farmakologiczne.

Dodaj Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *