Domowe sposoby na zgagę

Zgaga jest nieprzyjemnym uczuciem pieczenia lub palenia w przełyku, spowodowanym cofaniem się treści żołądkowej. Przyczyną zgagi może być choroba (refluks żołądkowo-przełykowy), nieodpowiednia dieta, obfita w pikantne, kwaśne lub tłuste pokarmy, stres, nadużywanie alkoholu i papierosów, a także ciąża. W przypadku zgagi pierwszą pomocą powinny być środki naturalne oraz domowe sposoby na zgagę.

Sposoby postępowania przy zgadze

Przy uporczywej zgadze, pierwsze co powinniśmy zrobić, to przeanalizować nasz tryb życia i ustalić przyczyny występowania tej nieprzyjemnej dolegliwości.
Powinniśmy zadbać o naszą dietę. Wyeliminować lub ograniczyć do minimum używki, zrezygnować z kawy, mocnej herbaty oraz z napojów gazowanych. Odstawić wszystkie ostre, kwaśne i tłuste dania, na rzecz diety lekkostrawnej. Zamiast smażyć, posiłki powinniśmy przygotowywać na parze, gotować, piec lub dusić. Należy też ograniczyć słodycze, w tym czekoladę.
Posiłki powinniśmy spożywać w regularnych odstępach czasu i w niewielkich ilościach. Nie należy nadmiernie rozpychać żołądka, gdyż takie postępowanie, to pierwszy krok do zgagi. Nie powinno się kłaść zaraz po posiłku ani nie jeść później, niż na 3 godziny przed snem. Także gimnastyka po posiłku, a nawet obciskające ubrania, mogą być przyczyną zgagi.

Domowe sposoby usuwania zgagi

Zanim sięgniemy po leki usuwające zgagę, warto wypróbować domowe sposoby na pozbycie się zgagi. Sposoby te opierają się o łatwo dostępne produkty, są tanie i bezpieczne w stosowaniu.

Napary ziołowe na zgagę

Zioła to naturalne leki na zgagę, pomocne w leczeniu również innych dolegliwości układu pokarmowego. Zioła zawierają śluzy, które działają ochronnie na błonę śluzową żołądka. Zioła wykazują również działanie rozkurczowe, ściągające oraz przeciwbakteryjne. Z ziół tych przygotowuje się napary, które pije się 2 lub 3 razy dziennie, przed posiłkami, gdy chcemy, by działały rozkurczowo, lub po posiłkach, by działały żółciopędnie.

Zioła dobre na zgagę:

  • Kwiat lipy
  • Dziurawiec
  • Rumianek
  • Koper włoski
  • Mięta

Przyprawy pomocne w likwidowaniu zgagi

Niektóre rośliny przyprawowe stosowane w kuchni również wykazują właściwości pomocne w likwidowaniu zgagi oraz innych dolegliwości trawiennych. Pomocne tutaj będą cynamon, kardamon oraz imbir, zarówno świeży, jak i suszony.

Z imbiru możemy przygotować herbatkę imbirową, poprzez starcie kawałka świeżego imbiru, zalanie go wrzątkiem i zaparzanie przez 10 minut pod przykryciem. Napar z imbiru wypity na pół godziny przed posiłkiem nie tylko pomoże przy zgadze, ale również usunie nudności.
Z kolei, by przygotować napar z cynamonu, wystarczy łyżeczkę cynamonu zalać wrzątkiem i po 10 minutach zaparzania, odcedzić płyn i wypić.

Rośliny działające osłonowo

Pomocniczo w usuwaniu zgagi działają rośliny śluzowate, które działają osłonowo na śluzówkę żołądka i przełyku, zapobiegając podrażnieniom w trakcie cofania się treści żołądkowej. Ponadto działają przeciwzapalnie i regenerująco na podrażnioną śluzówkę przewodu pokarmowego.

Do roślin śluzowatych wspomagających leczenie zgagi, zaliczyć możemy:

  • Aloes
  • Siemię lniane
  • Prawoślaz lekarski

Z aloesu ścina się kilka liści, które po opłukaniu i oczyszczeniu z kolców, przecina się, wydrążając miąższ. Następnie miąższ ten miesza się z sokiem cytrynowym i rozcieńcza wodą. Tak przygotowany napój, w ilości pół szklanki pije się na pół godziny przed planowanym posiłkiem.
Z nasion siemienia lnianego przygotowuje się kisiel, W tym celu dwie łyżeczki nasion siemienia zalewamy szklanką wody, pozostawiamy do czasu, aż przestygnie, po czym oddzielamy nasiona. Pozostały żel, o konsystencji kisielu, uzupełniamy wodą lub mlekiem i wypijamy przed posiłkiem.
Prawoślaz lekarski, również wykazuje działanie osłonowe. W celu przygotowania naparu bierzemy łyżkę startego korzenia, zalewamy letnią wodą i pozostawiamy na pół godziny. Po upływie tego czasu napar przecedzamy i pijemy w ilości 2-3 łyżek dziennie, przed posiłkami.

Pozostałe domowe sposoby na zgagę

Wśród innych znanych naturalnych sposobów na zgagę, wymienić należy:

  • Soki owocowo-warzywne
  • Sodę oczyszczoną
  • Mleko
  • Migdały

W likwidowaniu zgagi mogą pomóc domowe soki owocowo-warzywne. Należy jedynie zwrócić uwagę, by były one zasadowe, neutralizujące odczyn kwaśny treści żołądka. Najlepsze będą soki z buraka, marchewki lub ogórka.
Znanym, domowym sposobem neutralizowania kwaśnego odczyny treści żołądkowej jest soda oczyszczona. Wystarczy łyżeczkę sody rozpuścić w szklance wody i natychmiast wypić. Ulga po tym napoju jest natychmiastowa.
Mleko, podobnie jak soda, wykazuje działanie alkalizujące. W razie wystąpienia objawów zgagi wystarczy wypić szklankę, chudego mleka, by zniwelować przykre objawy.
Migdały, chrupane po posiłku i w niewielkich ilościach, także niwelują zgagę.

Zmiana trybu życia i nawyków żywieniowych, w połączeniu z naturalnymi sposobami, pozwalają pozbyć się zgagi. Gdy jednak dolegliwości się utrzymują lub nasilają, wówczas należy udać się do lekarza, który przepisze środki farmakologiczne.

Dodaj Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *